Crvotočina ili latinski Lycopodium clavatum

Drugi nazivi: zmijina mahovina, lisičji rep, lisičjak, vučja noga, plavun

To je trajna zimzelena biljka koja raste u cijeloj Europi u crnogoričnim šumama i na neplodnom tlu. Ima dugu puzeću stabljiku koja može narasti i do 2m. Spada u strogo zaštićene biljke i nabavlja ju se samo u apotekama zbog  njenog sastava (radijuma). Crvotočina ne cvate jer spada u porodicu papratnjače.

Foto: Flickr, pellaea

Sakuplja ju se od mjeseca kolovoza do rujna. Sjeme ili truske ili kako ga još zovu “brašno” sazrijeva tek nakon 5-7 godina, a njezin prah, bez mirisa je i okusa, lagan, žućkaste boje, pomalo masan pa se na prstima zadržava u obliku ulja koje nalikuje ricinusovom ulju koji nikada ne postaje užegnuto.

Spore (brašno) upotrebljava se kod oboljenja kože, (razni osipi), kod rana prilikom dugog ležanja, a preporuča ga se i osobama koje imaju problema sa nogama, odnosno pri otklanjanju lošeg mirisa prilikom prekomjernog znojenja.

Brašno pomiješano sa mliječnim šećerom upotrebljava se kod nekih bolesti mjehura kao što je katar mjehura koji se najčešće pojavljuje kod starijih osoba i prilikom pečenja kod mokrenja, kod otklanjanja kamenca u mokraćnom kanalu. Primjenom tog brašna, pospješuje se izlučivanje mokraćne kiseline, dobar je i za upotrebu kod reume i gihta.

Čitava biljka pospješuje i izbacivanje pijeska u bubrežnom kanalu, preporučuje se uzimati ju kod hemoroida, kroničnog proljeva, kod svih oboljenja prostate, kod upale jetre i malignih promjena na tom organu. Kod jakih grčeva preporuča se upotrijebiti “jastučić”, odnosno vrećicu u koju se stavlja osušena biljka i položiti na mjesta gdje se pojavljuju.

Čaj crvotočine:

– 1 čajna žlica sušene biljke

– 2dcl prokuhane vode

čaj nikada ne kuhati, već vodu preliti i pustiti da odstoji 10-15 minuta. Na dan piti u gutljajima 1 šalicu kod svih oboljenja vezano za mokraćne i spolne organe, grčevitih bubrežnih napadaja, te bubrežnog pijeska.

Jastučić crvotočine:

– 10dkg sušene biljke, a može i više staviti u platnenu vrećicu, dobro učvrstiti i polagati na mjesta gdje se pojavljuju grčevi. Može ju se upotrebljavati i godinu dana.

Autor: J. Nikšić