Za mineral cink možemo reći da je veliki prometnik, jer usmjerava i kontrolira djelotvornost protjecanja hranjivih tvari u organizmu, od bitne je važnosti za sintezu proteina. Pomaže u stvaranju inzulina, regulira sposobnost grčenja kontrakcije mišića, značajan je za postojanost krvi i održavanju kiselinsko-alkalne ravnoteže u organizmu, ima utjecaj na razvoj svih reproduktivnih organa.

orah u ljusci

Orah u ljusci, Foto: Flickr, ralphunden

Nadalje, pomaže u otklanjanju gubitka okusa, uklanja bijele pjege s noktiju, pomaže u izbjegavanju problema s prostatom, od velike je pomoći u lječenju neplodnosti. Potpomaže rast i održava budnost uma, pomaže u smanjivanju naslaga kolesterola, sudjeluje u lječenju psihičkih poremećaja.

Održava dobar vid, potiče zacjeljivanje kože, jača mišiće, kosti, nokte i kosu, pošto sprječava oksidativne procese koji uzrokuju oštećenja u stanicama, smatra se da štiti od raka.

Najbolji prirodni izvori cinka nalaze se u:

– mesu

– jetri

– morskim plodovima

– pšeničnim klicama

– sjemenkama bundeve

– jajima

– bezmasnom mlijeku

– senfu u zrnu

– pivskom kvascu

– orašastim plodovima

– grašku

– grahu

– soji

Muškarcima je ovaj mineral jako bitan za zdravlje prostate i plodnost, dok ženama može olakšati bolove kod predmenstrualnog ciklusa, a pošto je bitan za stvaranje tjelesnih stanica, osobito je važan za razvoj djeteta u trudnoći, kao i za zdrav rast djeteta, naročito u djetinjstvu i kod adolescenata.

Obogatite vašu prehranu raznovrsnim voćem i povrćem, jer i ono sadrži mineral cink.

Autor: J. Nikšić