Foto: Flickr, TheDeliciousLife

Cimet ili latinski naziv Cinnamomum ceylonicum

Drugi nazivi: cimit, kaulin

Cimet je najstarija mirodija predstavljena kao začin kojemu se poklanja velika pažnja, kako u jelima tako i u trgovini. Njegovo stablo naraste do 7m visine. Uspijeva u tropskoj Aziji, Indiji i Indoneziji. Lišće je ovalnog oblika i ima jako razgranatu krošnju.

Pupoljci su smeđe boje iz kojih se otvara cvijet bijele boje. Plodovi su zeleni, a kada sazore postižu tamnoplavu boju.

Cimet je stablo iz porodice lovora. Za lijek se uzima samo kora, ostali dijelovi koriste se za začine, dok se plodovi ne jedu, već se iz njih vadi vosak za mirišljave svijeće. Iz listova se pravi ulje iz kojeg se pravi cimetova voda i tinktura. Vanjski sloj kore nije ljekovit, već se uzima samo unutarnji dio kore koja je svijetlosmeđe boje.

Zbog svog jakog mirisa mnogi ga ne podnose, ali njegova ljekovita svojstva su njegov tanin, kamfor koji je zrnastog oblika i ugodnog mirisa, dok je cimetov aldehid sadržan u ulju.

On jača srce, želudac i osvježava živce i krv. Djeluje kao stimulans energije, pa ga starije osobe vole koristiti da im povrati snagu, ljekovit je začin za oboljenja želuca i crijeva, kod slabe probave, kod katara, grčevitog povraćanja i krvavih proljeva.

Djeluje ljekovito kod jakih i bolnih menstruacija, dobar je napitak kod slabokrvnosti, djeluje dezinfekcijski kod probavnog trakta, te odstranjuje mikroorganizme-bakterije.

Kod oboljenja živčanog sustava pomaže u toj mjeri što uspješno osvježava živce, cijelo tijelo jača kod slabokrvnosti, djeluje na nesretne i utučene ljude. Ima jako diuretično djelovanje.

Kao začin cimet se upotrebljava u kompotima, slatkim jelima, vrućim napitcima, raznim kolačima, voćnim salatama, aromatičnim likerima itd. Cimetov štapić stavljamo u razne sokove od voća, povrća, biljaka i slatka vina.

Danas cimet nalazimo i u žvakaćama koje pomažu pri lošem zadahu, u kozmetici se jako puno upotrebljava pri kurama za mršavljenje jer topi višak masnih naslaga.

Možemo reći da cimet koristite u jelima ne samo kao začin, već kao lijek.

Autor: J. Nikšić