Cikla ili latinski Beta vulgaris

Drugi naziv: crvena repa, cvekla, crvena blitva, rdeča pesa, runa

Cikla je gomoljasti  podzemni dio biljke. Pradomovina je obala Sredozemnog mora i svrstava se u sortu repe. Izrazito je crvene do krvavocrvene boje, dok su listovi tamnozelene boje. Izrazito je ljekovita i konzumira ju se cijele godine.

Foto: Flickr, Dag Endresen

Cikla je bogata mineralima i vitamina i lako je probavljiva. Može ju se uzimati u neograničenim količinama.

Utiče na obnavljanje krvi u organizmu kao i prevenciju protiv kancerogenih stanja, dragocjena je u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starosti, regulira krvni tlak, dobar učinak ima u borbi protiv kolesterola, podstiče rad jetre, upotrebljava se kao pomoć pri liječenju malarije, povoljno utječe na živce i rad mozga, pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči, općenito je dobra kod čišćenja kompletnog organizma, zbog svoje salicilne kiseline djeluje protuupalno, primjenjuje se kod liječenja tumora i leukemije , akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnoj fazi, kod žena smanjuje tegobe menstrualnog ciklusa, njen sok također pomaže u liječenju bubrežnih i želučanih kamenaca.

Ciklu ja najbolje koristiti sirovu, jer njen sok je najdjelotvorniji kod liječenja gore navedenih tegoba, a u omjeru dodatka meda 1:1 najbolji je eliksir za smirenje. U kulinarstvu je omiljena jer se može spremiti na razne načine, a mladi listovi se mogu kuhati kao špinat ili blitva.

Autor: J. Nikšić