Čičak

Čičak ili latinski Arctium lappa

Drugi naziv: konjski čičak, lepušina, veliki čičak, čičak zeleni, veliki repuh

Čičak raste uz puteve, na neobrađenoj zemlji, na livadama, dvogodišnja je biljka sa stabljikom koja naraste i do visine od 1,5 metra.

Foto: Flickr, pellaea

Cvate u glavicama sa zbijenim ljubičastim laticama što imaju šiljaste kukice koje se lako hvataju za odjeću. Za lijek se upotrebljava korijen, list i sjeme. Korijen se sakuplja u proljeće i jesen, listovi dok su još mladi, a sjeme kada sazrije.

Korijen je neugodnog mirisa dok je svjež, a tek kada se osuši gubi se taj miris, dok je okus slatkast i sluzav. Djeluje protuotrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja, čisti krv, koristi se u liječenju svih vrsta čireva, gihta, reumatskih bolesti, trovanje živom.

Čaj od mladog lišća koristi se kod nadutosti, katara želuca, kod gnojnih rana, protiv raznih osipa, ranica u ustima, dok se sjeme koristi za sve gore navedeno i ima jači učinak, te se od njih pravi čičkovo ulje koje je također dobro za primjenu kod prhuti i protiv ispadanja kose, jer jača korijen vlasišta.

Suhi korijen kada se samelje i pomiješa sa jestivim uljem (maslinovim), te se premaže preko gnojnih rana ima jako dobar učinak.

Čičkovo ulje:

– 1 šaka suhog samljevenog sjemenja

– 90%-tnog alkohola

Sve zajedno ostaviti 14 dana da odstoji i dodati pola litre maslinovog ili suncokretovog domaćeg ulja i ostaviti 1 mjesec da odstoji uz povremeno mućkanje na toplom mjestu, a staklenka treba biti samo pokrivena lanenom krpom ili gazom, nikako zatvorena, kako bi alkohol mogao ispariti.

Mast od čičkovog korijena:

– čičkov korijen (dobro očišćen i opran)

– domaća nesoljena svinjska mast

korijen naribati i iscijediti sok, te polako miješajući dodavati svinjsku mast u tolikom omjeru da se stvori gusta kaša. Prebaciti u porculansku zdjelicu, čuvati u frižideru i namazati u tankom sloju kod rana, čireva i lišajeva.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.