Foto: Flickr, SantaRosa OLD SKOOL

Češnjak ili latinski Allium sativum

Drugi naziv: bijeli luk, cesan, luk cesan, luk cešnjak

Češnjak je jednogodišnja biljka sa okruglom stabljikom čija je domovina najvjerojatnije Azija. Uzgaja se u vrtovima i na poljima. Kod nas rastu mnoge vrste divljeg češnjaka, ali dvije su vrste koje se koriste u svrhu liječenja, a to su medvjeđi luk i planinski srijemuš. Za lijek se koristi samo lukovica.

Češnjak sadrži više od 100 kemijskih aktivnih sastojaka, a alin je jedan od najvažnijih. Znanstvenici vjeruju da je upravo alicin odgovoran za antibiotska svojstva češnjaka, a svi oni koji ga primjenjuju u svojoj kuhinji smanjena je opasnost od srčanih bolesti. Određeni kemijski spojevi u češnjaku mogu biti vrlo efikasni u spriječavanju nastanka krvnih ugrušaka i jednako je učinkovit kao Aspirin.

Onemogućuje jetri da proizvodi kolesterol, te se preporuča svakodnevno konzumiranje češnjaka, također pozitivno djeluje na poboljšanje protoka krvi kroz čitavo tijelo, a ne samo kroz koronarne žile i djeluje tako da širi krvne žile i smanjuje tlak. Također blokira promjene u stanicama koje mogu dovesti do raka. Jednom riječju to je jestivi antibiotik, on uništava veliki broj organizama koji dovode do infekcija, uključujući gljivice, vaginalne gljivične infekcije, ušne infekcije, uništava i razne bakterije kao što su tuberkuloza i E.coli koje se svi pribojavaju, a koja je glavni krivac za najveću upalu u mokraćnom kanalu, uništava razne mikrobe u tijelu.

Mnogima je problem što češnjak zbog svog intenzivnog mirisa ima loš zadah iz ustiju, ali i toga se možete riješiti ako prožvačate par listića peršina ili popijete mliječni proizvod (mlijeko, jogurt, kefir..)

Svi oni koji ne podnose svježi češnjak, preporučamo uljni pripravak ili  gotove pripravke u kapsulama.

Tinktura od češnjaka:

40dkg svježeg narezanog češnjaka namočiti u 100ml 70%-tnog alkohola i ostaviti da odstoji 10 dana.

Koristiti 15-20 kapi tinkture svaki dan

Autor: J. Nikšić