Zemlja porijekla: nalazimo ga širom svijeta.

Prevladava smeđa boja do crno smeđe, proziran je i staklenog sjaja. Ovaj kristal ima jaku povezanost sa zemljom, te se kaže da je najefikasniji uzemljujući kristal. Upotrebljava ga se kod meditacije, jer podiže vibracije, izvrstan je u borbi protiv stresa, pojačava odlučnost, uzemljuje i duhovnu energiju te negativnu energiju neutralizira i pretvara u pozitivnu vibraciju, blokira razna zračenja, pomaže kod eliminiranja i detoksikacije na svim nivoima.

čađavac dimni kamen
Čađavac, Foto: Flickr, Happy Krissy

Čađavi kristal pomaže da se brige ostave iza sebe za sve one od kojih više nemate koristi. Psihološki, pomaže kod otpuštanja raznih strahova, otklanja depresiju, te donosi unutarnji mir. Ublažava suicidne misli, umiruje od noćnih mora, a na emotivnoj zoni potiče da se negativne emocije lagano pretvore u pozitivne.

Potiče koncentraciju i ublažava poteškoće kod komunikacije, jača mišićni sustav na zglobovima, muskulaturu unutarnjih organa, te služi kao preventiva za distrofiju mišića, stabilizira masno tkivo, sprječava celulitis, čuva spolne organe, čisti bubrege i krv.

Pomaže kod želučanih problema, crijevnih, koštanih bolesti, te glavobolja. Osobama koje su se našle u velikoj tuzi, pomaže u donošenju više životne radosti i svjetla u život, daje novu snagu, te ga se koristi i kod liječenja ovisnosti od alkohola. Ovaj kristal pomaže i kao analgetik. Jača živčani sustav, oslobađa od raznih grčeva, jača leđa, pomaže kod apsorpcije minerala i regulira tekućinu u organizmu.

Jednom mjesečno ga se prazni pod mlazom mlake tekuće vode, a puni ga se preko noći u posudi s gorskim kristalom.

Autor: J. Nikšić