Bundeva

Bundeva ili latinski Cucurbita pepo

Drugi nazivi: tikva, bijela buča, buča, žuta tikva, misirača

Pradomovina bundeve je Meksiko, a u Europu je donešena 1492. godine i brzo se širi njen uzgoj. To je jednogodišnja biljka sa dugom puzavom stabljikom koja naraste i do 10m, bodljikava je i rebrasta. Listovi su veliki, srcolikog su oblika, a na rubu nazubljeni. Muški cvjetovi su žute boje i puno veći od ženskog cvijeta.

Foto: Flickr, RichardBowen

Plod bundeve je narančaste boje i može narasti do 10kg težine. Mesnat je i sočan, pun sjemenki bijele boje koje su plosnate, a na rubu zašiljenog vrha. U sredini sjemenke je jezgra koja je zelene boje.

Ljekovitost biljke koristi se za liječenje parazita u crijevima (gliste, amebe, trakavica), kod upale crijeva koristi se kao hrana, bundeva se koristi u jelima kod raznih dijeta, za mršavljenje, za začinjavanje jela (salata), dok se ulje buče koristi i za liječenje arterioskleroze, kod kroničnog zatvora.

Diuretičan učinak se koristi kod liječenja reumatskih bolesti, gihta, upale mokraćnih kanala, bubrega i žuči jer smanjuje i odstranjuje mokraćne kiseline iz krvi, a sok se koristi kod problema mokraće, hiperplazije prostate, krvavih proljeva, kroničnih upala bubrega. Iscijeđeni sok iz mesnatog dijela bundeve koristi se za liječenje psorijaze i upale debelog crijeva.

U današnje vrijeme bundeva se jako puno koristi u prehrambene svrhe, bilo da se radi o slanim ili slatkim jelima.

Sok od bundeve:

20gr kristalne limunske kiseline

– 7litara vode

– 2kg šećera

– 3kg bundeve

Očišćenu bundevu narezati na kocke i kuhati u vodi dok ne omekša zajedno sa šećerom, propasirati sve zajedno, dodati limunsku kiselinu, te mlako uliti u sterilizirane boce koje omotamo i pustimo preko noći da se potpuno ohlade. Drugi dan zatvoriti boce i čuvati na sobnoj temparaturi.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.