Foto: Flickr, TheDeliciousLife

Brusnica ili latinski Vaccinium macrocarpon

Potječe iz sjeverne Amerike i spada u bobičasto voće koje u sebi ima C vitamina, crvenkaste je boje i malo kiselkastog okusa. To je grmovita biljka s prirodnim staništem u tresetištima i šumama, sada se uzgaja i širom Evrope. Mnogi ju imaju u svojim vrtovima, jer njoj je dovoljna vlažna i kiselkasta zemlja. Te male crvene bobice upotrebljavaju se stotinama godina u medicini jer im je dokazana velika moć kod suzbijanja infekcija.

Osim što se propisuje kod liječenja mokraćnih infekcija, bobice brusnice  se koriste i u liječenju krvnih poremećaja, problema s jetrom i kod probavnih smetnji. One ublažavaju miris mokraće kod upale mjehura, dobar su zaštitnik kod spriječavanja bakterija u usnoj šupljini, kod očuvanja zuba od zubnog kamenca, a također je dokazano da pojačavaju apetit.

Čisti sok od brusnice je toliko jak i kiseo da može nagristi zubnu caklinu, te se preporuča razrijediti ga sa vodom i dodatkom šećera. Visok sadržaj vitamina C poboljšava imunološki sustav organizma, jer ga time čini spremnijim i otpornijim u borbi protiv infekcija. Dokazano je da sok brusnice pomaže u povećanju “dobrog” kolesterola i antioksidansa u krvi, a vjeruje se i da brusnice smanjuju snagu moždanog udara i pospješuju oporavak nakon njega.

Ono što bi napomenuli je to da osobe koje pate od krvnih ugrušaka i piju warfarin, ne smiju uzimati brusnice u nikakvom obliku da ne bi došlo do pojačanog krvarenja.

Njezini sastojci uništavaju i Helicobakter pylori, koji je najveći uzročnik čira na želucu, a njezini bioflavonoidi su se pokazali u velikom čimbeniku kod spriječavanja i širenja raznih karcinom, a tu se najviše spominje rak dojke i debelog crijeva.

Autor: J. Nikšić