ANANAS potječe iz Paragvaja i Brazila, ali ga se danas uzgaja u Brazilu, Kostariki, Meksiku, Ekvadoru, Tajlandu, Filipinima, Kini, Dominikanskoj Republici, a u Europu ga je donio Kolumbo i to davne 1493.godine s karipskog otoka Guadaloupeu.

ananas

Ananas, Foto: Flickr, richard_north

Ananas je dobar izvor vitamina C, vitamina B6, mangana i bakra. Skupina probavnih enzima koja se naziva bromelin, a koju ananas ima u svom sastavu, imaju protuupalna svojstva. Bromelin ima višestruka djelovanja, pa ćemo nabrojati neka njegova svojstva: uklanja mrtvo tkivo, povećava apsorpciju lijekova, sprječava rast malignih stanica i tumora, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Nadalje, kroz alternativnu medicinu se spominje da je bromelin djelotvoran kod jakih podljeva i hematoma, te da ubrzava zacjeljivanje rana, jer smanjuje oticanje i bolove, olakšava smetnje povezanim sa sinusima, može pomoći kod simptoma reumatoidnog artritisa, u kombinaciji s antibioticima može pomoći kod infekcije urinarnog trakta.

Kliničkim pokusima takodjer se došlo do zaključka da bromelin razrjedjuje krv i olakšava simptome angine i upale vena. Konzumacijom ananasa ustanovljeno je takodjer da se smanjuje stvaranje nitrozamina, odnosno smanjenje kancerogenih stanja.

Kora ananasa se upotrebljava za uklanjanje žuljeva zato što omekšava i uklanja mrtvu kožu na tijelu, a samljevena kora ananasa nanosi se na bradavice stopala između prstiju, drži preko noći, te ujutro ispere, ponavljati dok bradavice potpuno ne nestanu.

Svi oni koji se bore sa celulitom, svakodnevno ispijanje 2-3 čaše ananasovog svježeg soka pomoći će u otklanjanju istog, a svi oni koji se bore sa staračkim pjegama, mogu istim tim sokom premazati kritična mjesta i fleke će izbljedjeti, a u nekim slučajevima i potpuno nestati.

Autor: J. Nikšić