BROKULA  je u uskom srodstvu s prokulicom, kupusom, cvjetačom, keljom i raštikom, a najveći proizvođači su Kanada, Meksiko, SAD i Japan. Taj maleni,  zeleni grmčić spominje se već prije dvije tisuće godina, a mi ćemo vas upoznati koja su njezina svojstva i zašto ju trebate uvrstiti u svoj jelovnik.

brokula

Brokula, Foto: Flickr, Muffet

Brokula je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, sadržava folnu kiselinu, kalcij, krom, vitamin B6, kalij i magnezij. Brokula može pomoći na razne načine, pa ćemo tako spomenuti da se uzimanjem tog zelenog povrća može krenuti na jedan dijetalan program, jer je ona dobra pomoć pri mršavljenju, bilo kuhana, bilo oparena ili čak sirova.

Sprječava rast stanica raka crijeva, želuca, dojki, maternice i prostate, štiti od raznih prehlada, gripe i jača imunitet, pomaže održavanju krvnog tlaka, pošto je bogata vlaknima pomaže kod regulacije probave, reumatskih bolesti kao što je artritis, smanjuje kolesterol u krvi.

Štiti od bolesti srca i moždanog udara, štiti kosti i sprječava kod osteoporoze, ima svoje protualergijsko djelovanje, razna ispitivanja su pokazala da je dobar izvor protiv astme, također je dobra kod suzbijanja upalnog procesa očiju.

Kako smo već spomenuli da sadrži folnu kiselinu, preporučujemo je trudnicama jer  ima važnu ulogu kod prenatalnog razvoja bebe.

Najviše vitamina zadržat će se ako brokulu kuhate na pari ili sirovu smiksate s bilo kojim voćem u blenderu i svako jutro popijete prije doručka.

Znanstvenici su čak otkrili da jedan spoj u brokuli zvan indol-3karbinol, može zaustaviti reprodukciju virusa herpesa.

Brokula u svom sastavu sadrži i kalcij koji također može pomoći pri prevenciji glavobolja i grčeva kod menstrualnih tegoba. Sulforafan u brokuli može spriječiti rast bakterije H.pylori, koju danas sve češće navode kao uzrok čireva na želucu i drugih bolesti, a učinkovita se pokazala i kod onih vrsta bakterija koje su se pokazale otpornim na antibiotike.

Prilikom kupovine brokule obratite pažnju da su stabljike čvrste, a cvjetovi tamne zelene boje.

Autor: J. Nikšić