Foto: Flickr, OakleyOriginals

Bosiljak ili latinski Ocimum basilicum

Drugi nazivi: bosilje, fasliđan, masliđan

To je jednogodišnja biljka koja naraste 30-40cm, zelenkaste je boje, ugodnog mirisa, a listići su jajolikog oblika sa zašiljenim špicem na samom vrhu lista gdje se nalaze mali bijeli cvjetići, jedva primjetni. Zbog svoje ljekovitosti i svoje arome danas se uzgaja u svakom vrtu gdje se sije u gredice, ili u lončanice gdje služi kao začinsko bilje. Dolazi iz Indije, a danas je poznat po cijelom svijetu.

Da ne bi izgubio na svojoj aromatičnosti, najbolje ga je koristiti svježeg ili suhog kojeg smo namočili u maslinovo ulje, ocat ili sol, a listovi se mogu i zamrznuti, te tako služe u kulinarstvu gdje je vrlo cijenjen. Osim što se upotrebljava kod raznih mesnih i ribljih jela, slastičari ga vole i u svojoj kuhinji za razne kolače, pa i sladolede.

Ima širok spektar lječenja  kod raznih tegoba kao što su; nemiran san, uznemirenost, jaki kašalj, gripa, kod probavnih smetnji, nadutosti, mučnina, vjetrova, liječi upalu mjehura i bubrega, pomaže kod upale jajnika i maternice, a da ne spominjemo eterično ulje u kombinaciji sa ostalim eteričnim uljima kolika je njegova moć izlječenja.

U aromaterapiji bosiljak je vrlo popularan u primjeni kod bolova, migrena, raznih strahova, depresija, histeričnosti, bezvoljnosti,  fizičkog i psihičkog umora, kod uboda raznih insekata, dobar je kao prva pomoć kod inhalacije, kod svih mogućih upala dišnih organa, dozvoljava protok energije, djeluje kao dobar stimulans za podizanje raspoloženja, a naročito kada se listovi zgnječeni među prstima stave pod nos i udiše se taj miris i da sve ne nabrajamo.

Naša preporuka, posadite bosiljak kojega možete držati u svakom lončiću kao sadnicu i upotrebljavajte ga svakodnevno bilo u jelima, kuhanju čajeva ili kao miris na kojega ćete se naviknuti i bez njega nećete moći.

Zbog svoje specifičnosti mirisa, jako ga vole koristiti za parfemske i toaletne vodice, jer ima osvježavajuću notu.

Autor: J. Nikšić