Borovnica ili latinski Vaccinium myrtillus

Drugi naziv: crna borovnica, borovinka, borovnjača

Borovnica je malen grm koji naraste do 30cm visine sa čvorastim stabljikama i puzavim korijenom. Raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama. Njena cvatnja traje od mjeseca travnja do lipnja, a plodovi se ubiru u mjesecu kolovozu. Listovi imaju ljekovita svojstva i beru se prije cvatnje.

Foto: Flickr, the_girl

Plod borovnice je tamnomodre boje i veličine je graška. Bogate su C vitaminom, mineralima i dijetalnim vlaknima. Pošto u sebi sadrže antioksidanse, dobar su izvor za smanjenje rizika protiv nastanka raka, te bolesti srca i krvožilnog sustava. Blagotvorno djelovanje imaju kod snižavanja kolesterola u krvi. Djeluje i antibakterijski kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv nadimanja.

Osim plodova, listovi borovnice također imaju ljekovita svojstva, te se čaj uzima protiv proljeva, šećerne bolesti, upale usne šupljine i ždrijela, pospješuje rast kose ako ga se utrlja u vlasište. Preporuča ju se kod loše cirkulacije, zaštite kapilara (naročito kod očiju), ublažavaju PMS.

Borovnica se konzumira sirova, suha, prokuhana u obliku soka, pa i uložena u rakiji, kao vino, ali pri tome treba pripaziti u kojim se količinama uzima, jer zna imati i nus pojave kao što je proljev, tegobe u trbuhu, lagane vrtoglavice.

Vino od borovnica:

– 2,5kg plodova borovnice

– 25dkg šećera u prahu

– malo cimeta, par klinčića

– 3l vode

oprane borovnice pomiješati sa šećerom i dobro zgnječiti, dodati cimet, klinčiće i 3 litre vode. Pustiti da odstoji preko noći. Drugi dan sve propasirati i sok staviti u boce te ostaviti da vrije. Na svaku litru i pol dobivenog soka, napraviti smjesu od pola kilograma šećera i 2,5dcl vode koju smo prokuhali, ohladili i dodali soku od borovnice. Pustiti tako da sve odstoji 6-8 tjedana na toplom mjestu i nakon toga procijediti u boce. To je jedan od načina spremanja vina od borovnice.

Autor: J. Nikšić