Borovica

Foto: Flickr, bottomdollar99730

Borovica ili latinski Yunipuris communis

Drugi nazivi: brinje, kleka, šmrika

To je zimzelen, igličasti grm koji doseže visinu od 70cm do 7m i potječe iz porodice čempresa. Raste na kamenitim i kraškim terenima primorja do planinskih i brdskih, nalazimo ju i na zapuštenim, neobrađenim zemljištima, pa i pašnjacima.

Njezin plod je kuglasta bobica, tamnoplave do crnosmeđe boje, promjera do 6milimetara, pikantno-gorkastog okusa, malo smolastog opipa, a miris je aromatično-balzamičan. Plod se skuplja od jeseni do zime, a iglice, drvo i korijen skupljaju se u proljeće.

Borovica sadrži oko 2,5% eteričnog ulja, 10% smole, 33% invertnog šećera. Njezina ljekovitost uočava se kod dijelova gdje antibiotici ne mogu prodrijeti, prodire ona, pa tako npr. kod upalnih žarišta ili upala uzrokovane bakterijama coli, borovica predstavlja pravi lijek. Valja napomenuti da se kod upale bubrega ne smije primjenjivati borovica jer bi mogla izazvati krvarenje i pojavu bjelančevina u mokraći.

Borovica je i jaki sekretolik jer se upotrebljava u liječenju dišnih organa, kod kroničnog bronhitisa ili katara pluća, jer brzo dolazi do iskašljavanja i eliminacije sekreta. Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih bolesti, pročišćavanja krvi, eliminacije mokraćne kiseline, reume, gihta, upale zglobova i upale mjehura. U kulinarstvu se koristi kao začin i konzervans, a poznate su i domaće rakije od borovice.

Priprema sirupa od borovice:

500gr borovica i 3 l vode

Kratko prokuhati u vodi, plodove zgnječiti i još jednom prokuhati. Sve prokuhano protisnuti kroz sito i kada se ohladi dodati meda u količini da nastane sirup. Djeca uzimaju 3 x po 1 čajnu žlicu i to 1 sat prije jela, a odrasli 2 čajne žlice i to 3 puta na dan. Time se liječe pluća, tuberkuloza i jača se želudac.

Priprema tinkture od borovice:

2-3 šake zdrobljenih bobica močiti u rakiji ili konjaku od 1 litre do 3 tjedna. Svakodnevno protresti i na kraju procijediti.

Uzima se kod upalnih oboljenja dišnih puteva, upale pluća i tuberkuloze 1-2 puta tjedno po 15-20 kapi na kocki šećera.

Tinktura je dobra i za masažu cijelog tijela.

Iglice se mogu paliti u prostoriji gdje boravi bolesnik i  radi dezinficiranja prostorije.

Autor. J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.