Bog- zapovjednik i koritelj ili vrhunski kreator?

Otkako je svijeta ljudi neprestano vode rasprave o tome postoji li Bog. Znam da se i drugi pitaju mnoga pitanja vezano za njega jer tražeći sebe i ja sam se mnogo puta pitao isto. I nije tu upitno da li on postoji, već je upitno da li je On naš robovlasnik, zapovjednik i koritelj ili kreator.

križ

Križ, Foto: Flickr, RomansTenNine

Česta su pitanja na koje zdrav razum ne može odgovoriti. Zašto djeca umiru? Zašto su djeca bolesna? Ako Ga ima, zašto to dopušta? Zdrav razum teško će vidjeti smislen odgovor, čak ni približno ne može dočarati ono što bi zadovoljilo um. I vječito je prisutno ono “zašto”.

Ne razumijemo svijet koji je stvoren za nas, a kroz nerazumijevanje teže i živimo. Ne razumijemo ponekad sami sebe. Da bi razumio svijet oko sebe, da bi razumio sebe potrebno je svijet gledati Njegovim očima. Jedino tako možemo dobiti odgovore koji će nas zadovoljiti i umiriti. Jedino tako možemo razumjeti sebe i svijet oko sebe, ma koliko se nama činilo besmisleno i glupo.

Bog je čovjeka stvorio na svoju sliku. Mnogi će povikati ako me stvorio zašto mi je tako loše? Zašto mi ništa ne ide? Zato što si tako odabrao, zato što si previše udaljen od Boga. Nikako da shvatiš da je On tvoje dobro, da je On tvoje sve.

Znaj da postoji i suprotnost od Boga. Ne želim ni spomenuti njegovo ime jer nije dostojan, ali on se isto bori za tebe, ali ne zato što ti želi pomoći, bori se za tebe jer te želi uništiti, želi zarobiti tvoju dušu, oduzeti ti život. Sam nisi dovoljno snažan da mu se odupreš, a opet, dovoljno si snažan da ga pobijediš.

Tvoja snaga je u Bogu. Tek onda kada mu se predaš potpuno uvidjeti ćeš da je On vrhunski kreator koji je savršeno osmislio tebe i sve ono sto će činiti tvoj život, ali samo onda kada se sljubiš s Njim u jednu cjelinu. Onda ćeš razumjeti sve. Sve će ti imati smisla, ono najbitnije je da će tvoj život dobiti smisao. Shvatiti ćeš koji je smisao tvog postojanja. Shvatiti ćeš. Skini povez s očiju i prihvati istinu u svoj život.

Znam, bojiš se kazne jer živiš u uvjerenju da Bog kažnjava, njeguješ stav koji ide protiv tebe, koji te udaljava jer su ti prikazali Boga kao robovlasnika, kao nekoga tko jedva čeka da pogriješiš da ima razloga da te kazni, ali zar prihvaćaš to kao istinu? Zašto bi te kaznio ako te stvorio na svoju sliku? Zašto ako te stvorio iz čiste i bezuvjetne ljubavi? Zašto ako on oprašta i milostiv je? Nema razloga, zar ne? Boga su ti  prikazali kao opakog, oštrog vladara koji kažnjava i koji stalno nešto zahtjeva, kojemu se mora pokoravati. On za nas nije koritelj i zapovjednik. On nam je vodić, pomagač, putokaz, prijatelj i Otac. Potiče nas na uspjeh, na dobre strane, na odgovornost za djela koja su učinjena i neučinjena. Potiče nas da budemo ona slika na koju nas je stvorio.

Dobio si slobodu, a na tebi je da spoznaš božansko u sebi i slijediš ga. Ne moraš ako ne želiš, sloboda ti to dopušta. Ne moraš ništa što ne želiš (osim umrijeti), jer slobodan si. Tvoja volja, tvoj život.

Bog je savršeni umjetnik, vrhunski kreator. On je čudo, a mi? Mi smo čudni jer se čudimo svemu što se ne poklapa sa našim uvjerenjima. Ne treba ti puno da spoznaš sebe, da shvatiš da si čudo, jer ti si jedan jedini! Kada prihvatiš sebe kao čudo, kao neprocjenjivu vrijednost i počinješ se ponašati u skladu s tim vidjeti ćeš da Bog nije koritelj već kreator koji u svakom trenutku ima najbolje za nas. Vi ste dio Njega, On je dio vas.

Autor: Zdravko Posavec

Komentari

 1. Milica kaže:

  Tako dirljivo
  Tako istinito
  Moje razmišljanje danas o Ljubavi Božjoj;
  Golema je tvoja Ljubav Isuse
  Ali mi je ne prihvačamo.
  Bojimo predati se Tebi Isuse.
  Predati se nepoznatom.
  Predati se nesigurnom-Ljubav Božja jest sigurna ali je put do Nje nesiguran
  Predati se golemoj ljubavi Božjoj iziskuje od nas potpuno povjerenje bez rezervnog plana.

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.