Foto: Flickr, blumenbiene

Bazga ili latinski Sambucus nigra

Ostali nazivi: crna bazga, zova, crna zova

Bazga raste kao drvo ili grm u živicama, svijetlim šumama, uz seoska imanja i u naseljima. Doseže visinu od 3 do 10 metara. Njen cvijet je u obliku plosnatog grmčića i svijetlo žuto-bijele  je boje, jakog intenzivnog mirisa od kojeg ćete se teško odvojiti. Cvijetovi se ubiru svježi, suše se odmah nakon branja da ne bi posmeđili i tako svake godine u proljeće, dok se kora bere od veljače do studenog, a bobice se koriste za pravljenje  džemova, marmelada, a koriste se i za pripremanje čaja. Sirova bazga pomalo je otrovna pa ju se ne smije konzumirati kao takvu.

Bazga je dobar diuretik, čisti krv i želudac od suvišnih kiselina, čuva i jača imunološki sustav organizma, ublažava bolove kod proljeva, primjenjuje se kod visoke temperature gdje se pijenjem čaja pospješuje znojenje i izbacivanje otrovnih tvari iz organizma, pomaže kod gripe, smiruje upalni proces dišnih puteva, pomaže kod iskašljavanja, astme, bronhitisa, upale grla, pomaže pri izlučivanju viška vode iz organizma, kod reume, išijasa, začepljenosti. Omiljena je u kulinarstvu kao sirup, njeni cvijetovi se pohaju i uglavnom spremaju kao poslastica, a da spomenemo i rakiju od bazge koja svojom aromom i ukusom lagano djeluje protuupalno.

Poznato je da se bazgino lišće upotrebljava kod bolnih očiju kao oblozi, gdje se svježi listovi nasjeckaju sitno i pomiješaju sa bjelanjkom te ostavi 15-20 minuta da djeluje i ako je potrebno može se i ponoviti.Isto tako žene ju vole u svojoj kupelji, gdje se može dodati u obliku čaja ili par cvijetova umotati u lanenu krpu koju uronimo u vodu. Koža se tim putem čisti i hrani organskim kiselinama što ih cvijetovi sadrže.

Rakija od bazginog cvijeta:

– 40 cvjetova bazge

– 3 litre vode

– 3kg šećera

– 5dcl rakije

– 1 limun

– 4 vrećice limunske kiseline

Cvijetove bazge namočiti u vodi i pustiti da odstoji 24 sata, propasirati i prokuhati sa dodanim šećerom. Kada se sve ohladi dodati limunsku kiselinu, ocijeđeni limun i rakiju. Ovako pripremljenu smjesu preliti u boce i dobro zatvoriti.

Autor: J. Nikšić