BATAT ili slatki krumpir potječe iz Središnje Amerike i smatra se da je najstarije povrće kojeg ljudi poznaju. Prije deset tisuća godina nađen je u peruanskim šumama, a u Europu ga je donio Kolumbo. Taj slatki krumpir obiluje vitaminima A i beta-karotenom, B6, C, kalijem vlaknima, manganom.

batat

Batat, Foto: Flickr, evoo73

Danas postoji više od 400 vrsta slatkog krumpira, njegova boja varira od ljubičaste preko crvene do narančaste, žute, pa čak i bijele boje, dok mu je unutrašnjost bijela, narančasta ili žuta. Veoma je čvrst, suh, brašnast, mekan ili vlažan, a djelovanje ovisi o vrsti.

Crvena vrsta batat krumpira obiluje fitokemikalijom likopenom, koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, raka dojke i raka prostate, dok ljubičasti batat ima mnogo antocijanina, odnosno moćnog antioksidansa koji štiti tijelo od degenerativnih bolesti.

Batat kao zamjena za krumpir u istraživanjima se pokazalo da ima bolje rezultate u pogledu inzulinske rezistencije, pojačava se pamćenje, kod raka debelog crijeva ustanovljeno je da konzumiranjem te namirnice dolazi do zastoja razvoja lezija, nadalje, dobar je u borbi protiv raka žućnog mjehura, a također se ustanovilo u zadnjih 10 godina istraživanja da se smanjuje rizik od raka bubrega.

Kupnjom ekološki uzgojenog batata, možete ga upotrijebiti zajedno s korom, dok onaj kupljen u trgovačkim centrima poželjno je oguliti prije jela, jer se danas upotrebljava vosak kao premaz kako bi očuvali njegovo vrijeme trajanja.

Od batata se danas spremaju razni obroci u kulinarstvu, a djeca će biti najzadovoljnija napravite li im čips, s time što ćete batat narezati na tanke ploške, posložiti ga na masni papir, malo posoliti, poprskati ga uljem i peći u pećnici 20 – 30 minuta dok ne požuti.

Autor: J. Nikšić