BANANA podijeljena su mišljenja vezano za ovo tropsko voće, jedni ju izbjegavaju misliće da banana deblja, dok ju drugi uzimaju kao napitak jer pomaže u otapanju masnih naslaga pošto u sebi sadrži kalij koji pomaže u rješavanju viška vode u organizmu i njenim vlaknima koji ubrzavaju metabolizam.

banane
Banane, Foto: Flickr, jster91

Bananom se može liječiti stres, pomaže u liječenju smirivanja živčanog sustava, kod povišenog krvnog tlaka, depresije, anemije, kod čira na želucu, PMS-a, protiv umora. Dobar su izvor vitamina C i B6, te vlakana.

I kora banane može poslužiti kod ublažavanja uboda od insekata, dovoljno je utrljati na kožu i pustiti da ona učini rezultat, smanjuje svrbež i oticanje. Istraživanje je pokazalo da njeni spojevi koji se nazivaju inhibitorima proteaze, uništavaju štetne bakterije kao što je H.Pylori, za koju se smatra da je uzročnik kod želučanih čireva.

Banana kao baza svih napitaka pomoći će vam kod dijetalne prehrane, a ako se napitku dodaju lanene sjemenke, špinat ili bilo koje bobičasto voće, poslužit će vam da lakše tijelo reagira na otapanju masnih naslaga u tijelu. Ženski spol je privrženiji skupljanju tih tvrdokornih naslaga, pa evo jednog recepta kojeg možete konzumirati duže vrijeme, te vidjeti rezultat:

– jedna banana, žlica sirutke, jedna naranča, žlica sjemenki lana sve izmiksati i ujutro na prazan želudac piti. Naravno da možete umiješati i bobičasto voće sa špinatom ili bilo kojom drugom namirnicom, ali je glavni sastojak uvijek banana.

Neka istraživanja potvrđuju da se konzumiranjem banane smanjuje rizik nastanka raka bubrega. Često banane nakon nekog dužeg perioda stajanja, potamne, ali ih zato ne treba baciti, već ostatak banane možete sačuvati tako da kada ih ogulite, uronite ih u sok limuna, limete ili naranče, te će se tim putem smanjiti njihovo brže tamnjenje.

Autor: J. Nikšić