Bagrem ili latinski Robinia pseudoacacia

Drugi naziv: akacija, kraljevsko drvo, hacija, bijeli bagrem, bijelo drvo

Porijeklo bagrema spominje se Sjeverna Amerika, a raste po cijeloj Europi, a kod nas kada se spomene riječ bagrem ili akacija, to nas vrati u djetinjstvo jer se iz njezinog cvijeta sisao sok koji je slatkastog okusa, dobar je za pohanje u smjesi za palačinke, a također omiljen kod pčela.

Foto: Flickr, Nuuuuuuuuuuul

Drvo naraste do 25m visine i promjera do 90cm, a cvijet je u obliku mahunarke koji se bere u mjesecu svibnju. Čaj od osušenih bagremovih cvjetova  primjenjuje se kod prehlada i kašlja jer djeluje ljekovito. U svježim mahunama i sjemenkama ima dosta ugljikohidrata, bjelančevina i masnoće.

Kuhane mahune se upotrebljavaju kao povrće, a sušenjem se mogu i konzervirati. Pržene sjemenke mogu poslužiti i kao zamjena za kavu, a kuhane sjemenke upotrebljavaju se i kao zamjena za grah.

Za lijek se koriste cvjetovi, dok se kora na koristi jer ima otrovne supstance. Drvo bagrema je jako velike kvalitete pa ga se koristi za zimski ogrijev i izradu predmeta od drveta.

Med od bagrema je svjetložute boje, blagog i ugodnog mirisa i okusa, a pomaže kod nesanice, umiruje nadraženi živčani sustav, otklanja nagomilani stres u organizmu, preporuča ga se i djeci.

Čaj listova bagrema koristi se i za jače lučenje žuči.

Autor: J. Nikšić