Badem ili latinski Amygdalus communis

Drugi naziv: bajam, mandula, mindol, pitomi badem

Pradomovina badema spominje se Mezopotamija, Kurdistan i Iranska visoravan. Kod nas se badem udomaćio u cijelom priobalnom pojasu. To je drvo koje naraste i do 4m visine s duguljastim i šiljastim listovima i na rubu nazubljeni.

Foto: Flickr, anmuell

Plod badema  je koštica duguljastog oblika s jednom sjemenkom, a katkada i dvije. Postoje dvije vrste badema: slatki i gorki badem.

Gorki badem ima malu prednost u liječenju raznih oboljenja, ali se pri tome treba pridržavati uputa jer sadrži malu dozu otrovnosti (cijanovodičnu kiselinu).  Dozvoljena doza je 6mg za liječenje i jelo  kod odraslih osoba. Pošto otvara začepljene kanale, koristi ga se za otvaranje kanala jetre i slezene. Za čišćenje bubrega i mokraćnih kanala uzima ga se u obliku mlijeka.

Njegovo analgetično djelovanje primjenjuje se protiv bolova kod migrene i reume, a koristi se i za liječenje premorenih živaca jer osvježava i smiruje.

Slatki badem, zbog svoje visoke količine minerala, povoljno djeluje na funkciju jetre, smiruje živčani sustav. Mlijeko slatkog badema preporuča se osobama koje bi trebale ojačati, odnosno udebljati se, uzima se za liječenje astenije (slabost organizma zbog lakših ili težih kroničnih proljeva), otklanjanje fizičkog ili intelektualnog umora, kod demineralizacije organizma, sklonosti infekcijama, upalnih procesa na plućima, mokraćnim i gastro-putevima.

U kulinarstvu se puno upotrebljava kod izrade raznih kolača, stavlja ga se u med, prži ga se sa šećerom, a korisna djelovanja ima i u kozmetici.

Mlijeko gorkog badema:

– 6gr slatkog i 4gr gorkog badema

– 60gr šećera (sirup)

– 1/2 litre vode

bademe močimo u vodi da mu se kora omekša i tako lakše odstrani, u porculanskoj posudi zgnječimo bademe sa vodom i šećernim sirupom, te kada se sve rastopi i dobro izgnječi, procijediti kroz lanenu krpu i uzimati 3 x 1 žlicu iza jela kod oboljenja želuca, crijeva, groznice, za smirenje i za srčane bolove.

Mlijeko slatkog badema:

– 50gr slatkog badema

– 100gr hladne vode

– 50gr šećera

slatki badem namočiti u vodi i pustiti da se kožica odvoji, te u porculanskoj posudi zgnječiti badem s hladnom vodom i šećerom, procijediti i piti dobiveni napitak kao limunadu za liječenje zamorenosti živaca.

Maska za suhu kožu:

– 0,5dcl maslinovog ulja

– 1dcl bademovog ulja

nakon pranja lica mlakim čajem od kamilice ili metvice, na kožu se nanosi ulje i lagano umasira u kožu, pustiti da djeluje 20minuta, te iza toga lice oprati ponovo mlakim čajem kamilice ili metvice.

Maska za piling kože:

– 50gr meda

– 50gr mljevenih badema

sve dobro izmiješati i finom frotirnom rukavicom lagano trljati na lice kružnim pokretima, pustiti da djeluje 20minuta, skinuti i isprati mlakim čajem od kamilice. Ovaj piling se radi kod raznih kožnih nečistoća.

Autor: J. Nikšić