Artičoka ili latinski Cynara scolimus

Drugi naziv: artišoka, gardum

Artičoka je vrlo ljekovita biljka koja se razvila na obalama Sredozemlja. Ima veliku cvjetnu glavu s mesnatim i sočnim listovima. Bere se u mjesecu lipnju i srpnju kada cvjetna glavica sazori, a list i korijen prije cvatnje. Sirova se ne može jesti jer je teško probavljiva.

Foto: Flickr, NoiseCollusion

To je dijetalna biljka bogata vitaminima, mineralima i ugljikohidratima. Njeno diuretičko djelovanje nadopunjava se s izrazito važnim detoksičnim djelovanjem, koja uspješno iz organizma i krvi eliminira otrovne tvari, pomaže pri regulaciji kolesterola i mokraćne kiseline. Artičoka za jetru predstavlja pravi tonik te se njome liječi masna jetra, tvrda jetra, ciroza jetre, a pomaže i kod izbacivanja  nakupljene  tekućine u trbušnoj šupljini zbog slabog rada jetre.

Kod trovanja alkoholom, nikotinom, hranom ili lijekovima odličan je “čistač”, a kod vodenih bolesti, ascitisa i oboljenja bubrega artičoku je poželjno uvrstiti u vaš jelovnik, a u nedostatku cvjetne glavice može se kuhati čaj od njezinog lišća. Ima izvrsno ljekovito djelovanje na rad žuči, a u probavnom sustavu djeluje kao blagi laksativ koji potiče peristaltiku i izaziva pražnjenje crijeva.

U raznim dijetama najbolji je nadomjestak dijabetičarima jer ona sadrži veći postotak inulina koji pomaže u liječenju dijabetičara, a kao kardiotonik blagotvorno utječe na rad srca, odnosno rad srčanih mišića, pomaže kod osoba koje boluju od gihta.

Artičoka pomaže i dojiljama kod slabog lučenja mlijeka tako da pojačava lučenje mlijeka i time pomaže ishranu dojenčadi.

Tinktura od artičoke:

– 200gr lista artičoke

– 1l 60%-tnog alkohola

listove oprati, izrezati i staviti močiti u alkohol, pustiti da odstoji 3 tjedna, a sadržaj svakodnevno promućkati. Uzimati 1 čajnu žličicu u čaju, 3 x na dan kod oboljenja izazvanih pojavom nakupljanja tekućine u organizmu.

Ljekovito vino od artičoke:

– 20gr korijena ili lista artičoke

– 1l dobrog bijelog vina

korijen ili list artičoke močimo u vinu mjesec dana, procijedimo i pijemo po malu čašicu prije jela 3 x na dan.

Autor: J. Nikšić