Slabokrvnost ili anemija pokazuje se kod smanjene koncentracije broja crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita. Manjak željeza javlja se kod svih osoba koje jedu jednoličnu hranu, ne konzumiraju dovoljno mesa, nedovoljno unose vitamin C, vitamin B12.

voće i povrće
Voće i povrće, Foto: Flickr, Championship Catering

Kod žena se također javlja anemija prilikom obilne menstruacije, javlja se i kod osoba koje imaju krvarenje u probavnom traktu uzrokovano čirom na želucu, Chronovom bolesti, kolitisom ili hemoroidima.

Na moguću pojavu anemije mogu se javiti i simptomi kao što su vrtoglavice, blijeda koža, umor, malaksalost, loš san, česte glavobolje, zadihanost pri manjim fizičkim aktivnostima, lupanje srca, razdražljivost, krhki nokti, ranice na sluznici usta, ranice na koži itd.

Konzumiranjem što raznovrsnije hrane ima najbiološkiji učinak. Tu ćemo prednost dati cikli, koja osim što pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje, jača cirkulaciju, učinkovita je također u regeneraciji krvi, a ako imate problema sa zubima, karijesom, cikla je odlično rješenje. Povoljno djeluje u borbi protiv starenja kože i ateroskleroze.

Sok cikle najbolje je konzumirati s mrkvom, limunom i medom, jer blagotvorno djeluje na organizam. Tu treba spomenuti i kupinu, te kupinovo vino koje je poznato po ljekovitosti. Primjenjuje se u borbi protiv iscrpljenosti organizma, kod probavnih problema, krvnim tlakom, služi kod jačanja apetita, pridonosi boljem liječenju žuči, te mokraćnih problema, psorijaze, lišajeva, raznih osipa na koži.

Dovoljno je svaki dan prije jela uzeti jedan decilitar tog vina koje je bogato vitaminima B i C, fosforom, cinkom, željezom, folnom kiselinom, te šećerom i pektinom.

Zato jedite raznovrsnu hranu i u vaš obrok uključite meso, perad, jaja, jetrica, ribu, mahunarke, svježe voće, te zeleno lisnato povrće i ne zaboravite da u vaš organizam unesete dovoljnu količinu vode i to najmanje 1,5 litara na dan, a može i više.

Pobijedite anemiju, jer vi to možete, ako se zauzmete za vaše zdravlje, jer je ono danas najvažniji dio vašeg života.

Autor: J. Nikšić