Foto: Flickr, Phil Sellens

Anđelika  ili latinski naziv Angelica officinalis

Drugi nazivi koji se primjenjuju za biljku anđelika jesu: anđelikin korijen, kravojac, korijen svetog duha, vrtna angelika.

Anđelika je dosta slična anisu i kimu, ali je znatno viša te naraste i do 2m. Stabljika je šuplja, uzdužno bradasta i okrugla i plavičaste je boje. Donji su listovi vrlo veliki i plavkasto zelene su boje. Svjetovi su zelenkastobijele boje, dok je korijen smeđe do crvenkaste boje, jakog mirisa i ugodnog okusa, sladunjavog u početku, a kasnije oštrog i gorkog.

To je biljka sjeverne Europe, ali raste i kod nas na planinskim travnjacima zapadne Hrvatske, voli vlažno i zasjenjeno tlo.

Korijen anđelike vadi se u jesen, list se sakuplja prije i poslije cvatnje, a sjeme anđelike se sakuplja u kasnu jesen. U srednjem vijeku korijen se koristio kao protuotrovno sredstvo, a pokazala se jako dobro u liječenju kuge i kolere.  Anđelika je ljubiteljica gastronomije i koristi se u cijelosti. Ona nije samo začin za juhe, umake, salate i druga jela, ona je i stari, pučki lijek za razna oboljenja.

Korijen služi protiv nadutosti i kod oboljenja probavnog trakta, također služi i za bolji apetit. U liječenju kod probavnih smetnji, anđelika se uzima za liječenje katara želuca i crijeva, zatim kod gastritisa i za upale debelog crijeva, uzima se u liječenju čira na želucu, služi u liječenju katara dišnih organa, pluća i grla.

Primjenjuju je i kod detoksifikacije, jer se pokazala kao dobar čimbenik protiv trovanja. Danas anđeliku koriste i kod liječenja karcinomnih oboljenja, a naročito kod karcinoma želuca u kombinaciji sa drugim biljkama. Djeluje na pojačano izlučivanje  žuči, bubrega, pojačava izlučivanje mokraće, pojačava rad jetre, smiruje nervozu želuca itd.

Koristi se u liječenju raznih kožnih bolesti kao i kod reume.

Korijen anđelike se moči samo preko noći u vodi, a ujutro ga se zagrije i pije u malim gutljajima za sve navedene bolesti, isto tako ga se može upotrijebiti u obliku praška gdje se suhi korijen samelje u mlincu za kavu i koristi ga se u raznim jelima.

Čaj od sjemenja anđelike koristi se kod jačeg mokrenja i za pojačano znojenje, dok se listovi koriste kao dodatak raznim biljnim rakijama za izradu travarice.

Čajna mješavina za liječenje karcinoma želuca je slijedeća:

30 g korijena anđelike

15 g korijena lincure

15 g kičice

15 g pelina

15 g šikaline

Od cjelokupne ove mješavine uzme se tri velike žlice i prelije kipućom vodom koja mora poklopljena odstajati najmanje 2 sata i procijeđenu piti po 1 šalicu prije jela 3-4 puta dnevno.

Kod ishijasa i bolnih živaca upotrebljava se alkoholni ekstrakt anđelike kao i ulje anđelike kod masaže.

Autor: J. Nikšić