AMARANT  je cjenjena biljka u kozmetici i kuhinji. Poznat je i kao kineski špinat. Sjeme je maleno, krem boje ili žute, a ima okus orašastog ploda s nešto slatkastog okusa, te pomalo hrskav kada se skuha. Vrlo je sličan špinatu. Zbog svoje hranjivosti i blagotvornog djelovanja amarant se sve više konzumira.

amarant

Amarant, Foto: Flickr, the queen of subtle

Najveći proizvođač amaranta je Kina, a uzgaja se i u SAD-u, te Meksiku. Od svih žitarica, ima najviše bjelančevina i vlakana, a ako ćemo spomenuti željezo, jedina biljka koja ga nadmašuje je kinoa. Također moramo spomenuti da je dobar izvor folata, magnezija i kalcija. Snižava kolesterol i suzbija stanice raka.

Cvjetovi amaranta “čiste krv” i reguliraju mjesečnicu. Antioksidans skvalen koji se nalazi u amarantu može spriječiti opskrbu tumora krvlju. Istraživanja su pokazala da jedan sastojak u sjemenu amaranta može zaustaviti rast tumorskih stanica kod raka dojke.

Zna se da je zob najjača žitarica koja suzbija kolesterol, ali se isto tako u istraživanjima pokazalo da amarant ima jednako djelotvorne rezultate u smanjivanju LDL kolesterola, pa tako može biti dobra zamjenska namirnica svima onima koji imaju alergiju ili jednostavno ne vole zob.

U istraživanjima kod dijabetesa se pokazalo da amarant znatno smanjuje serum glukoze, te tako povećava serum inzulina i normalizira povišene markere funkcije jetre. Sjemenke amaranta predstavljaju pravi izvor energije, a lišće amaranta sadrži u sebi vitamine A, B6, C, folnu kiselinu i minerale.

Ako se sjemenke osuše i samelju, mogu biti zamjena za brašno, te tako možete pripremiti razna peciva, kruh, slastice, pogače itd.

Amarant kao zamjena za špinat upotrebom lišća i kuhanjem, može poslužiti kao zamjena za bilo koji prilog.

Autor: J. Nikšić