Foto: Flickr, robertivanc

Aloa vera  ili latinski Aloe Barbadensis Miller, biljka koju zovu biljkom dugovječnosti, “kraljicom ljekovitog bilja”.

Spada u porodicu ljiljana i danas u svijetu postoje 250 vrsta aloe, a samo su 4 vrste ljekovite. Raste na području  tople  i suhe klime. Njeni listovi su zelenkaste boje, šiljati i bodljikavi, a ono što je najvažnije istaknuti je to da njezina svojstva se primjenjuju u različite svrhe liječenja. Ona je hranjiva biljka za svaku stanicu vašeg organizma.

Nutricionisti su pronašli da biljka sadrži više od 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, od toga vitamine, minerale, aminokiseline, enzime, jača imunološki sustav, liječi i smanjuje upale, uništava bakterije, parazite, gljivice, ličinke, razne viruse, služi kod detoksifikacije, učinkovita je kod metabolizma i učinkovita je na radu organa kao što su jetra, bubrezi, srce, žuč, djelotvorna je kod živčanog sustava, regulira nadutost i rad crijeva. Djelotvorna je kod reguliranja šećera u krvi, snižava nivo kolesterola u krvi, jača srčani mišić, pomaže kod upale sinusa, ždrijela, glasnica i pluća. Dobra je u primjeni kod bolova u zglobovima, osteoporoze, artritisa, primjenjuje se kod upalu očiju, kože i kožnih bolesti.

Uglavnom za aloa veru možemo reći da je njen spektar ljekovitosti jako velik. Može ju se naći kao napitak, u raznim gelovima, kremama, tinkturama, a vrlo je cijenjena u kozmetičkoj industriji jer pruža koži vlagu koja prodire do najdubljeg dermalnog sloja kože, te time pospješuje starenje kože, jer svi znate koliko je vlaga djelotvorna i hranjiva.

Dokazano je i to da na rukama otklanja staračke i sunčeve pjege.

Pri kupnji bilo kojeg proizvoda od aloa vere, kod krema pripazite da sadržaj aloja bude napisan pri vrhu popisa sastojaka, a ako kupujete napitak, neka on sadrži barem 98% aloja.

Biljku danas uzgajaju i u kućnom lončiću, jer je dovoljno da bude u sjeni, ne treba puno vode, jednom rječju ne treba se previše brinuti o njoj, zato se malo potrudite i posadite tu ljekovitu biljku koja će vam pomoći u mnogo čemu.

Autor. J. Nikšić