Zemlja porijekla: SAD, Meksiko Rusija, Brazil, Indija, Irska, Zimbabve, Afganistan, Pakistan, Nigerija, Šri Lanka.

Njegove boje su svjetlo plava do plavo zelena, morsko plava, staklenog je sjaja, bistar do mat. Kaže se da je to kamen hrabrosti i ima smirujuću energiju, pa tako smiruje stres i stišava um. Vjeruje se da se taj kamen bori sa silama tame i da privlači naklonost duhova svjetla.

akvamarin
Akvamarin, Foto: Flickr, sdixclifford

Moreplovci su ga nosili, jer su vjerovali da ih štiti protiv utapanja i nesreća koja se mogu javljati na njihovim putovanjima morem.

Pošto smiruje um, pridonosi tome da otklanja nevažne misli, filtrira informacije koje stižu do mozga i bistri percepciju, raščišćava konfuziju i izoštrava intelekt.

Psihološki, akvamarin ima moć da probudi toleranciju drugih, pruža podršku svakome, a naročito onim osobama kojima je teško biti odgovoran, stvara ličnost koja je korektna, uporna i dinamična. Svojim djelovanjem dovodi vas do cilja nedovršenog posla, oslobađa blokiranu komunikaciju i poboljšava sposobnost izražavanja.

Ovaj kristal je koristan da se postigne bolja komunikacija u razumijevanju skrivenih emotivnih stanja, stišava strahove i pojačava senzibilitet.

Na duhovnom nivou, akvamarin izoštrava intuiciju i omogućava jasno sagledavanje pojava, koristi ga se za meditaciju, priziva visoke nivoe svijesti i spiritualnu svijest, štiti auru i dovodi do balansa svih čakri (energetskih centara), pročišćava grlenu čakru, te dovodi fizičko i duhovno tijelo u ravnotežu.

Posebno djeluje na dišne puteve, primjerice kod astme, plućnih oboljenja, bronhitisa i prehlada, alergija. Čuva od senilnosti, smanjuje depresiju i jača samosvijest.

Koristan je za grlobolju, natečene žlijezde i probleme s tiroidnom žlijezdom, regulira hormon rasta. Kao tonik, ojačava sve organe koji služe za čišćenje organizma, pomaže očima, zubima, želucu, koristi ga se za liječenje kratkovidnosti i dalekovidnosti, stišava pretjerane reakcije imunološkog sustava i autoimune bolesti.

 Autor: J. Nikšić