Akupunktura i njeno djelovanje

Akupunktura dolazi od riječi latinskog naziva (acus = igla i pungere = bosti). To je starokineska metoda liječenja s pomoću igala koje se bodu u određene točke na samom tijelu osobe.

akupunktura

Akupunktura, Foto: Flickr, ~ggvic~

Zasniva se na temeljima drevne kineske filozofije i kulture, a spominje se u staroj Kini već 2800.g. p. nove ere. Prve igle koje su stari Kinezi upotrebljavali za akupunkturu bile su kamene, zatim od kosti i bambusove trske, a metalne su se počele proizvoditi u 16.st. p.n.e.

Današnji studij tradicionalne medicine i akupunkture traje četiri godine i postoje školovani liječnici za to. Osim liječnika, akupunkturom se bave i medicinska osoblja koja se šest mjeseci školuju na tečajevima i sposobni su za obavljanje osnovnih terapeutskih djela akupunkture.

Metoda liječenja akupunkturom je način usklađivanja protoka “životne energije” organizma. Točke koje se ubadaju, odabiru se na temelju dijagnoze koja se postavlja opipavanjem pulsa i ispitivanjem stanja jezika, a te točke djeluju na sustav meridijana. Svaki meridijan ima svoj poseban učinak na specifičan tjelesni sustav ili organ. Nakon ubadanja, igla se lagano vrti u svrhu uklanjanja blokada i stimulacije protoka energije.

Akupunkturom se djeluje na sljedeće tegobe: sportske povrede, išijas, reumatski artritis, neuralgije, migrene, glavobolje, stres, kronični umor, neuroze, upale sinusa, astma, šum u ušima, probavne smetnje, neplodnost, neuredne menstruacije, razne kožne bolesti, usporavanje procesa starenja, kozmetički tretmani (bore, celulit), ovisnosti od pušenja, alkohola, droge, protiv debljine itd.

I tjelesna i ušna akupunktura mogu se koristiti za ublažavanje bolova ili raznih patoloških stanja organizma. Terapeut će i iz uha vidjeti vaše stanje, jer uho je samostalni mikro sustav koji djeluje na čitav organizam. Kod ušne akupunkture postoji točan raspored točaka baziran na konceptu okrenutog fetusa. Glava je locirana na dnu uha, tijelo po sredini uha i stopala na vrhu uha.

Dok se tjelesna akupunktura dijagnosticira pomoću pulsa i jezika, aurikularna dijagnoza otkriva i najmanje probleme na tijelu promatranjem dijelova uha.

Ušna akupunktura je ekonomičnija i lakša za primjenu, jer se pacijenti ne skidaju kao što je to slučaj s tjelesnom akupunkturom, lako i brzo se dijagnosticiraju tegobe, a tretman se odvija u sjedećem ili ležećem položaju.

I na kraju možemo zaključiti da je i ova vrsta alternativne medicine sve više rasprostranjena širom svijeta i ljudi se okreću alternativnom liječenju koje za zdravlje organizma nema negativnih pojava.

Autor: J. Nikšić

Vaš komentar

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.