Kada malo zastaneš sa strane i pokušaš potražiti sjećanje u svom djetinjstvu vrlo brzo ćeš uvidjeti da si kroz život učio. Da si upijao znanje koje ti je pružala obitelj i okolina, da si upijao znanje koje ti je pružila škola i koje ti je priuštilo odrastanje i sam život. Bio si mali i vrijedan učenik koji je prije svega učio zbog znatiželje, ali bio si učenik.

Svitanje, Foto: Abrahim Prakas, Pexel.com

Vrijeme ide, odrastaš, netko prije, neko kasnije, ali odrastaju svi. Moglo bi se povući puno pitanja po pitanju same zrelosti!? Što zrelost donosi? Oduzima li ili pak donosi nešto? Moglo bi se puno toga, ali zaustavimo se na početku. Stanimo na učenju, stanimo na poziciji učenja jer sve dok si u poziciji učenika možeš napredovati. I nije to pusta floskula koja će zadovoljiti taštinu. To je činjenica koja govori više kroz djela nego kroz riječi jer svaki učenik svoje znanje utvrđuje kroz dijela.

Urođeno je u čovjeku da želi uvijek bolje, da teži ka boljemu jer prije svega ispunjavanjem osobnih ciljeva postaješ bolja osoba.  S tim da kada kažem cilj tu mislim na put koji ne stavlja nikog drugog u položaj da se osjeća loše. Naprotiv, cilj kojeg ostvariš, a probudio je emocije u drugim ljudima, pokazao im istinsku vrijednost njih samih vrijedi još više. A posljedica tog svega je napredak.

Pomisle mnogi da znaju sve. I ta misao je dovoljna da pokaže da je još uvijek vrijeme učenja,da je vrijeme da budeš marljiv učenik koji će svakog dana učiti i prihvaćati novo znanje, a sam život će ti biti ispit i praksa, a tvoje znanje potvrđivati će se kroz dijela. Dijela su pokazatelj tvoje zrelosti, tvog znanja i tvoje mudrosti.

Pomisle mnogi da znaju sve, ali… Misliti i djelovati dva su različita puta, i dvije različite posljedice. Bitno je djelovati jer kroz dijela najviše napreduješ, kroz djelovanje spoznaješ prednosti i nedostatke onog što činiš i onog što živiš. A spoznaja ti omogućuje napredak koji možeš činiti baš svakog dana.

Nitko te ne tjera! Čini u životu stvari koje te ispunjuju, čini stvari koje voliš i koje te čine sretnima. I ako te učenje čini sretnim – uči. Budi učenik i rasti. Napreduj i veseli se onome što je pred tobom. Ne osvrći se za sobom jer tamo je sve ono što si već prošao. Imaš iskustvo koje ti je omogućilo učenje i primjeni ga u svojem životu. Ne dopusti da to znanje u tebi bude tek misao s kojom ćeš se susresti i podijeliti je s nekim. Dopusti si da živiš to znanje. Dopusti si da budeš ti. Dopusti si da učiš. Dopusti si sreću i ljubav, dopusti si mir. Dopusti si poniznost da živiš.

Autor: Zdravko Posavec