Zemlja porijekla: Češka, Brazil, Maroko, Afrika, SAD, Rusija, Sicilija, Njemačka, Indija

Postoje više vrsta ahata, a najčešće se spominju: bijeli ahat, plavi čipkasti ahat, vatreni ahat, mahovinasti ahat, ljubičasti ahat, ahat iz Bocvane, smeđi ahat.

ahat
Ahat, Foto: Flickr, sdixclifford

Ahati su uzemljeno kamenje koje je sačinjeno od mikroskopskih kristala kvarca, najčešće kalcedona i vrlo je stabilan kristal. Donosi intelektualnu, fizičku i emotivnu ravnotežu, te pomažu kod usmjeravanja i stabiliziranja fizičke energije.

Psihološki, ahati imaju nježno djelovanje pri prihvaćanju samoga sebe, te se time gradi samopouzdanje kod svakog pojedinca, nadalje pomaže pri samoanalizi i spoznaji što se krije u podsvijesti, poboljšavaju mentalne funkcije, a naročito koncentraciju, percepciju i analitičke sposobnosti, te tako pridonose i usmjeravaju prema rješenjima bilo koje vrste.

Nadalje ahat čistih kristala može vas vratiti toliko unazad da ćete se početi sjećati zaboravljene događaje, jer djeluje opuštajuće i smirujuće. Liječi sve pojave unutarnje nervoze koja se vrti unutar vašeg bića, kod nekoga slabije, kod nekoga jače i to svakodnevno s time što jača ljubav i hrabrost da se počne ispočetka prihvaćati pozitivna energija koja vam hrani energetske centre kako bi mogli kvalitetnije živjeti i bolje se ponašati prema drugima. Koristan je za emotivne traume, stvara osjećaj sigurnosti jer rastvara i raspršuje tu istu nervozu do te granice da ona u potpunosti nestane, odnosno da vi iscijelite svoje biće.

Na duhovnom nivou, ahat podiže svjesnost i time potiče duhovnom rastu i unutrašnjoj stabilnosti. Nadalje, pojačava fizičku kondiciju, djeluje na pluća, krvožilni tok, limfu, probavu, anoreksiju itd. Ahat pomaže i kod ljudi koji imaju problema s praštanjem, jer danas nije lako oprostiti naročito u ljubavi ili prema nekome tko je učinio loše djelo.

Ako je Aura oštećena, ahat ima dobru ulogu u tome jer ju stabilizira, pošto odstranjuje i transformira negativnu energiju, a ako ga se uzima kao eliksir, ahat stimulira proces probave, oslobađa od gastritisa, liječi oči, želudac, maternicu i bolesti kože.

Ako vam je potrebna hrabrost i snaga da se suočite s bilo kakvim problemima koji iziskuju dijalog, (obiteljski ili poslovni problemi) ahat je kamen za vas.

Bocvana ahat je dobar za svaku osobu koja želi prestati pušiti i kod depresivnih osoba. Stimulira krunsku čakru te time dovodi energiju u polje Aure.

Plavi čipkasti ahat je dobar iscjeliteljski kamen, jer njegova meka energija djeluje smirujuće i opuštajuće, te tako donosi smirenosti uma. Posebno ga se koristi za aktiviranje i iscjeljivanje grlene čakre, jer tada dolazi do slobodnog izražavanja misli i osjećaja. Otklanja bolove u ramenima i vratu, otklanja probleme s infekcijama grla i limfnih infekcija, spušta temperaturu,jača kralježnicu, pomaže kapilarama i pankreasu. U vidu eliksira tretira disbalans moždane tekućine.

Vatreni ahat ima umirujuću energiju, donosi sigurnost i daje podršku u teškim trenucima. Stimulira vitalnost na svim nivoima, pomaže kod problema vezanih za intimne odnose, liječi želudac, nervni sistem i problematičnu cirkulaciju. Jača vid oka, čini ga oštrijim, te jača i noćni vid. Sprječava potpuno iscrpljivanje energije, čisti energetske blokade i puni Auru energijom.

Mahovinasti ahat osvježava dušu i omogućava vam da gledate ljepotu svega onoga što promatrate, utječe na smanjenje osjetljivosti, naročito kod hipersenzibilnih osoba, ubrzava oporavak, koristi ga se kao protuupalno sredstvo, čisti probavni sistem, potpomaže protok limfe, jača imunološki sustav, liječi infekcije, prehlade, gripu i smiruje groznicu. Kao eliksir liječi gljivice i kožne infekcije jer se direktno nanosi na inficirano mjesto.

Bijeli ahat ima različite bijele boje, slojevit je i djelomično proziran, služi za duhovni razvoj svakog ljudskog bića i postavlja ga se na krunsku čakru.

Ljubičasti ahat stimulira da čovjek suosjeća s ostalim ljudima koji su emotivno slomljeni, koristi ga se da bi zaštitio majku i dijete u njegovom razvoju majčine trudnoće, olakšava porođaj i čuva maternicu.

Smeđi ahat stimulira proces probave, liječi želudac, pankreas i jetru.

Autor: J. Nikšić