Vitamin C je najistraženiji od svih postojećih vitamina. Topiv je u vodi, a ima glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje stanica tjelesnog tkiva, desni, krvnih žila, kostiju i zubi. Pomaže apsorpciju željeza u organizmu. Ljudi ga ne mogu sintetizirati, pa ga se mora unositi kroz prehranu ili kao dodatak.

bobičasto voće

Bobičasto voće, Foto: Flickr, Dano

Njegove dnevne potrebe su veće nego od bilo kojeg drugog vitamina, a najidealnije bi bilo da ga se uzima u malim količinama tokom cijelog dana, jer se brzo izlučuje iz organizma.

Vitamin C pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, opekotina, liječi krvarenje desni, pojačava djelovanje lijekova koji se koriste za liječenje infekcija urinarnog trakta, pomaže u suzbijanju stvaranja nitrozamina (tvari koje izazivaju rak). Djeluje kao prirodni laksativ, smanjuje mogućnost slučajnog nastanka krvnih ugrušaka u venama, produžava život tako što omogućava stanicama da ostanu na okupu, povećava apsorpciju neorganskih spojeva željeza.

Ublažava djelovanje mnogih tvari koje izazivaju alergije, pruža zaštitu od tvari koje izazivaju rak, djelotvoran je u prevenciji raznih tipova virusnih i bakterijskih upala i uopće jača imunološki sustav, ubrzava zacjeljivanje nakon kirurških zahvata, pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi.

Vitamin C možemo naći u najširoj upotrebi, jer je dostupan u obliku običnih tableta, tableta s produženim oslobađanjem, praha, tableta za žvakanje, sirupa, jednom rječju u svim oblicima u kojima neki vitamin uopće može biti.

Vitamin C sintetizira se iz kukuruzne dekstroze kao sirovine i on je potpuno čist. Šipak je najbogatiji prirodni izvor vitamina C, jer sadrži bioflavonoide i druge enzime koji potpomažu njegovu asimilaciju.

Najbolji prirodni izvori vitamina C nalaze se u:

– južnom voću

– bobičastom voću

– krumpiru

– prprikama

– cvjetači

– rajčici

– lisnatom i zelenom povrću

Pušačima i starijim osobama bi preporučili da uzmu nešto veću količinu C vitamina.

Autor: J. Nikšić